zaterdag 17 september 2011

Reis september 2011 Panama en Ecuador

4 september komen we aan in Quito, de hoofdstad van Ecuador hoog in de bergen op 2.800 meter.Dat is even wennen, het hoogteverschil en 10 graden kouder dan Panama.

S morgens Spaanse school en middags de stad in, we wonen bij een gastgezin.

De eerste lesdag had al meteen een hilarisch moment nl.toen la profesora aan Antonio ( Ton) vroeg "cuantos anos tienes"?? = hoe oud ben je?? En toen Ton antwoordde dat hij VANDAAG 64 jaar is geworden ** schrok Toos zich een hoedje,voor het eerst in haar leven was ze zijn verjaardag totaal vergeten.

Onvoorstelbaar veel zwaar bewapende politieagenten en soldaten zijn hier actief in de stad. Bij elke bushalte staan wel 3 zwaarbewapende mannen.3000 politiemannen staan in deze stad op straat.Om ons huis binnen te komen moeten we 3 grote honden en 4 deuren met sloten voorbij.Avonds gaan we voorlopig de deur niet uit.

Otavalo Samen met onze gids andere studenten gaan we naar Otavalo hoog in het Andes gebergte, een 2 uur durende trip in een overvolle , luidruchtige, roetspuwende autobus. Otavalo was 2300 jaar geleden al een nederzetting.
De indianenstam Cacicagos die later door de Inca's is verdreven was hier gevestigd.

Kleding maken van de wol van schaap,lama en alpaca is hier al eeuwenlang hoogstaande kunst.De grote artisanenmarkt is kleurrijk,veel klederdrachten, hoedjes en baby's in doek op de rug.

El mitad del Munde LATITUDE 00.00.00
Met onze gastvrouw Layla en Maricella gaan we naar de evenaar. We lopen over de ceintuur van de aarde,de aarde draait hier met een snelheid van (40.000km omtrek /24 uur) = 1.670 km per uur, ruim 600 km sneller dan in Nederland.Ons gewicht is hier 1 kg mnder dan in Nederland.

We doen het experiment met het badwater.En ja hoor Precies op de evenaar loopt het water recht naar beneden zonder te draaien,geen afwijking naar links of rechts; daarna gaan we 2 stappen naar het noorden en het water kolkt weg tegen de klok in linksom dus,we doen 4 stappen in zuidelijke richting en het water draait rechtsom met de klok mee. Het Coriolis effect aanschouwd.

Op 12 september bezoeken we de jezuitenkerk Compania de Jesus.Deze in barokke stijl gebouwde kerk is binnenin eenelal goud.Er is 7.000 kg bladgoud verwerkt in altaren en galerijen, zo wordt beweerd.

13 september gaan wemet de teleferique naar 4200 meter hoogte.
Hier is een schitterend uitzicht op de stad Quito beneden (op 2.800 meter).

We redden ons al aardig met het Spaans en we genieten in het museum Casa de Albado van pre-Colombiaanse kunst die niet chronologisch maar filosofisch geordend is, tw. in een onderwereld, een wereld waarin we leven en een bovenwereld met als verbindende figuur de shamaan. Spirituele kunst met een enthouisiaste gids in helder Spaans zorgden voor een heerlijke dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten