zondag 11 juli 2010

Verslag reis deel 2 , de maand juni 2010

Route juni
Dodecanese gebied Griekenland en Turkije
Symi,
Turkije;Bozburon,Knidos,
Kos, Pserimos,
Dedyma,
Nisos Agathonisi
Samos
Kusedeci en Efese
Patmos
Mykanos
Kea
Sounoi,Lavrion
Karistos Evia
Andros
Karistos Evia
Lavrion
Log 30 juni 872 zeemijl sinds Kreta



1 juni. Nog steeds in Turkije, in een baai liggen we voor anker met ezels aan de kant, veel wind ,Ton bleef aan boord en een meisje (zeer aantrekkelijk) parlevinker in een roeibootje verkoopt pinda’s en vruchten aan ons.

2 juni zijn we weer terug in Griekenland op het eiland Symi. Hier ankeren we aan de stadskade nou ja ankeren we dachten dat het anker lag maar toen we aan de kade lagen begon de boot te bewegen. Maar met vereende krachten van Hans en Toos en het bijbootje hebben we het anker opnieuw naar het midden van de baai gebrachte en ook die van de Engelse buurman. Kipkebab is ons diner, terwijl de zwerfkatten om onze benen staan te draaien. Het is een gezellig eiland met witte huisjes.

Op weg naar het Turkse Bozburun zien we voor de 2de keer dolfijnen in deze vakantie.

Bozburun zelf valt tegen; lawaai van de cafés ; We maken een mooie wandeling en drinken Turkse thee op terras met tapijten en zien op de terugweg landelijke tafereeltjes met kippen en groentetuintjes.


4 juni
Knidos Turkije op Teki/Datca schiereiland Anatolia kaap Krio. Dit is een hoogtepunt qua ankerplek.
Knidos was een van de rijkste oude steden van de klassieke tijd ; 3000 jaar geleden was er al een nederzetting. Er is een prachtige natuurlijke haven waar we voor anker gaan en we proeven de serene sfeer van deze antieke stad die haar hoogtepunt had in de Hellenistische tijd. Er zijn resten van tempels van Apollo, Dyonisos en Aphrodite en een openluchttheater Odeon. Een heel bijzondere plek.
In het openluchttheater blijkt dat de akoestiek fenomenaal is. Het is bijzonder om dit zelf uit te proberen.
We maken een foto van een kleine torenvalk.

5 juni Het eiland Kos baai in zuidwesten Kamari baai

6 juni in Kos hebben we Nederlandse kroketten gegeten maar er zijn ook speciale dingen te doen. We maken een fietstocht naar het Aeskapelon , een enorm complex tempels, kerken en trappen, indrukwekkend groot. En deze spot heeft een mooi uit zicht op Bodrum (Turkije), daarna een pittige fietstocht naar een plek in zee waar vulkanische bellen het zeewater doen koken. Hier nemen wij een bad dat alle lichaamskwalen zal doen verdwijnen. Een aparte setting doordat koud en warm water bij elkaar komen. Daarna stink je enorm naar fosfor; maar wie weet hoe goed het voor ons is. Het is wel
heel bijzonder om dat warme water uit de grond te voelen borrelen.

7 juni
In oude Kos stad met kasteelmuren is er de beroemde plataan boom van Hippocratus die zou nu al ouder zijn dan 2000 jaar dat lijkt ons wel een erg sterk staaltje van ouderdom.


Van Kos naar Pserimos , met 1 rif in het zeil en een lekker vaartje naar het “ the wind swept island” we zien een schaap bijna verdrinken maar de schapen herder redt het beest we wandelen over de berg naar de baai aan de andere kant door olijfboomplantages. Drinken erg lokaal koffie en thee.
Terug op de boot levert het snorkelen in de baai mooie platvissen op.

9 juni
De volgende dag hoog aan de wind met 7,5 knoop snelheid stuiven we een Engelse zeilboot voorbij en ankeren 25 mijl verderop in een stille , bizar verlaten baai met een leeg en vervallen vakantiedorp tussen Altikum en Abuk in Turkije.
S’avonds genoten van Turks brood ‘ pedi’ ziet er uit als een opgeblazen zee-egel; lucht van binnen en een dunne krokante korst.
Florien neemt een kliekje mee in plastic “ doggy bag” voor de volgende dag. Langs het pad waarop we lopen zitten veel leeuweriken met kuif, het blijken kortteenleeuwerikken te zijn.

De volgende dag naar het heilige orakel van Dedyma en de kolossale tempel van Apollo met reusachtige zuilen.
Het hoofd van Medusa ,het wrede vrouwelijk monster met levende slangen als haar op haar hoofd heeft als beschermengel gefungeerd en deze tempel tegen verkeerde invloeden beschermd. Een monster van maatschappelijke waarde dus.

Het orakel hier was naast Delphi in de Griekse tijd zeer belangrijk en werd geconsulteerd voor alle belangrijke zaken. Om na te gaan of het orakel welwillend was om een voorspelling te doen werd er koud water over een geit uitgegooid opdat de priesters de trillingen van het beest konden interpreteren. Was het orakel welwillend dan was een consult mogelijk.

De terugreis met een dolmus ( een klein Turks busje) was een hele onderneming , gelukkig kregen we ook nog een lift van een visser in de bak van zijn pick-up truck, Op het kruispunt wilde hij naar links en wij naar rechts, hier snapte hij niets van want daar was niks, wel dus, het lege vakantiedorp met onze boot in het midden van de baai.

De volgende dag kruisend met 20 knopen wind naar het kleine Griekse eiland Agathonisi ; voor de 3de keer in deze vakantie zien we dolfijnen 5 stuks ze komen even kijken en zijn er dan al weer snel vandoor. We gaan ankeren vlak voor het strand in een verstild dorpje op Agathonisi. Een heerlijk plekje
log 543 mijl sinds Kreta.
Samos wordt bereikt op 12 juni ,voor anker bloedheet, de volgende dag met scooters een mooie tocht door de bergen. Dit eiland , zo groen dat je de geuren van de planten ruikt.

Pythagoras heeft op dit eiland een standbeeld en hij komt van dit eiland.
Hij noemde zich als een van de eerste ik ben een filosoof “vriend van de wijsheid”.
Een uitspraak van hem is:” Zeg niet weinig met veel woorden maar zeg veel met weinig woorden”.

Van Samos naar Kusedeci in Turkije om Efese te bezoeken. Een taxi chauffeur wil ons wel met de taxi heen en terug rijden voor 50 euro,dat is ons te commercieel Er zijn in Kusedci teveel cruise boottoeristen en dat leidt tot hebberigheid Met de dolmus reizen we voor eenderde van die prijs.

Bijzonder is het museum, een kompleet dorp en waar veel mozaïeken zijn en er waar wordt gewerkt aan een gigantische puzzel om te restaureren.


Efese ooit een belangrijke stad in de oudheid ontvangt nu enorme stromen toeristen dat haalt helaas veel weg van de sfeer, veel groepen met gids en de gasten uit de cruise schepen voorzien van plastic armbandjes in felle kleuren bezetten als het ware het complex.


Van Kusedeci vertrekken we naar Patmos , de Turkse immigratieautoriteiten doen arrogant en ze laten ze ons barsten tenzij we 50 euro dokken dan kunnen ze alles regelen. We vertrekken dan maar zonder uitklaring.
16 juni ,Een lange trip van 50 mijl , onderweg een vliegende vis gezien , de eerste hier in Griekenland.

We gaan in een baai voor anker waar het snorkelen een waar genoegen is veel vis en hele mooie kleuren, ook nog een morene gezien geel en zwart.
Ook lag er vlak bij ons een leeg en verlaten bootje met roeispanen wijd. Dit leidt tot veel gruwelfantasie want Ton zag op sonar een grote vis of was het een mens/lijk. Na een half uur kwam er een duiker boven water. Raadsel van Patmos opgelost.


De volgende dag naar dit mooie stadje ,waar de apostel Johannes zijn Apocalyps heeft geschreven; we gaan met de bus omhoog naar de chora Van de misprijzend kijkende koster mogen we het klooster niet in vanwege onze onzedelijke kleding.

Terwijl Hans en Florien zich hijsen in onzedenbedekkende broeken
genieten wij van het stadje/chora hier hoog op de berg en s’avonds eten we met z’n vieren in een restaurant met een superuitzicht. Vanaf de berg met windmolens kijken we neer op Patmos met prachtige natuurlijke baaien.

Van Patmos naar Mykonos wordt een heftig tochtje ,alles aan de wind. Eerst varen we met 2 riffen, dan via 1 rif naar vol zeil. Als het harder gaat waaien gaan er weer 2 riffen in. In het laatste stuk de fok weg en als Toos en Hans naar de mast gaan om het grootzeil te strijken met het zware zwarte touw roept Hans “ los “ naar Toos en Toos denkt NEE NEE, nooit meer los maken als het zo hard waait ,zij is blij dat het zeil vast zit maar zij weet niet dat ze Hans ook heeft vastgebonden.
Als we voor anker gaan loeit het met vlagen tot 36 knopen.
Met ruim 30 meter ketting op 4 meter diepte en liggen we zo vast als een huis, de wind echter loeit door het want de mast trilt en het duurt even voordat Toos rustig slaapt in deze tweede maand van onze reis.

Zaterdag strand met de gay scene en zon en minder wind en Nederland wint van Japan. WK voetbal.
In de nacht wordt Toos dankzij haar lekkere bloed resusfactor A aangevallen door gemene kleine muggen.
Ton de Hercules van Toos gaat dan met succes op muggen jacht.

Zondag 20 juni gaan we in een ruk door van Mykanos naar de haven van het eiland Kea.
06.00 uur uit bed 16.30 aankomst , alles aan de wind , veel alkjes onderweg gezien.
Vandaag zijn er wolken en een somber eiland Nisos Fiores aan stuurboord is onbewoond.
Grote veerboten draaien in de haven , het waait hard en een matrasje van een kind wordt door Hans met een kloeke duik gered en later wordt ook de vader van het kind naar de kant gesleept .

Van Kea naar Sounoi , zuidpunt van Attica met de tempel van Poseidon bovenop de kaap 21 juni, de langste dag!.
Van Sounoi naar ankerplek buiten de haven van olympia bij Lavrion.
Als we de volgende dag naar de olympia haven willen start de motor start niet ,we lossen het probleem zelf op want er blijkt een draad van de voorgloei installatie los getrild.
Vanuit deze haven nemen we afscheid van Hans en Florien we zullen ze missen.

We blijven hier nog twee nachten. Was doen, kletsen met de Franse buren.Voetbal gekeken en geskyped met Lieke.
Op het moment dat we skypen met Lieke krijgt ze een cijfer binnen ,waar ze een 6 verwachtte kreeg ze een 8. Leuk om te zien hoe blij ze reageerde.

24 juni Evia Karistos, we gaan voor anker willen de kiel optrekken maar er blijkt een lek in de leiding er klinkt een luid gesis en er is geen beweging in de kiel.

Het stadje Karistos biedt een smoezelige aanblik en we kijken 1ste helft voetbal van Nederland tegen Kameroen en gaan dan terug naar de boot vanwege een onweer.
Via de wereldomroep weten we de uitslag.
25 juni naar Gavrion op het eiland Andros , veel stroom in de zeestraat drift van 20 graden tussen Evia en Andros
Voor anker , maar dan komt er een reusachtige veerboot die ons weg toetert en vlakbij zijn anker dropt met luidgeraas en we komen vast te zitten op een ondiepte .Nu de kiel het niet doet. Als de veerboot weg vaart komen we gelukkig weer los . Door het heftige schroefwater ontstaat zoveel stroming waardoor het zand op de bodem een andere plek krijgt.
We gaan maar aan de kade liggen en huren een gele scooter om het eiland te bekijken, en zien prachtige plaatjes bij de hoofdstad Andros .Ton voelt zich niet goed in de buik na de pizza van gisteren.

28 juni naar Karistos en 29 juni spectaculaire bustocht met onze Franse vrienden door de bergen naar de andere kant van het eiland.
De bus chauffeur maakt een kruisje bij elke kapel of kerk die we tegen komen en dat is maar goed ook , de weg is steil soms onverhard en heel spectaculair. We zwemmen in een kristalhelder baaitje totdat de bus ons al toeterend roept voor de terugweg.
Lekke band onderweg terug bij de boot drinken we met de Fransen een pilsje.
Pim gebeld en die komt met 3 man morgen al, dus snel weg naar Attica en terwijl we ons voorbereiden op vertrek horen we een fluitje van de havenpolis, nee wij hebben ons nog niet gemeld,. Dus maar met alle papieren op stap naar een havenkantoor waar wel 6 man personeel zit.
En wat blijkt, na 2 maanden varen in Griekenland ontdekt de ambtenaar hier dat de
bootnaam ontbreekt op het verzekeringspapier, wel zijn alle andere gegevens zoals lengte ,motortype pk”s vermeld ,type ,kleur, eigenaars. Maar dat is voor deze bureaucraat niet genoeg. We mogen niet weg totdat er een schriftelijke bevestiging is. Een fax moet er komen uit Nederland we liggen virtueel aan de ketting.

Na ontvangst van de fax varen we naar Lavrion om een maand van boord te gaan en de boot over te dragen aan Pim en Fogel.
Log 870 zeemijl sinds Kreta

2 opmerkingen:

  1. Waah, klinkt goed man, genieten! Vooral zo doorgaan! En dan te bedenken dat dit nog maar de eerste 2 landen zijn!! :D

    Kusje, w.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eeen hele mooie kaart. Wat hebben we veel plaatsen aangedaan en wat hebben we veel gezien.
    Sterkte met de huidige "wal"tocht en voorts weer behouden vaart bij de oversteek naar het land van mijnheer Bouterse.

    Liefs,

    Hans en Florien

    BeantwoordenVerwijderen